نوار عصب عضله
تستهای هدایت عصب(نوار عصب) و بررسی فعالیت عضلانی (نوار عضله ) در واقع تداوم معاینه بالینی پزشک متخصص است. بعبارت دیگرنمی توان بدون اطلاع از وضعیت بالینی بیمار ویافته هایی که در معاینه بالینی بدست می

نوار عصب و عضله
آوریم، تستهای عصبی عضلانی را طرح ریزی، اجرا و تفسیر کرد ریرا تعداد اعصاب و عضلات قابل بررسی در بدن زیاد بوده که تست کردن همه آنهابرای یافتن محل آسیب نه تنها امکان پذیر نیست بلکه برای بیمار نیز ناخوشایند وآزار دهنده خواهد بود.بر همین اساس بهترین حالت این است که پزشکی که کار معاینه و تشخیص بیمار را بر عهده داشته است تستهای عصبی عضلانی را هم انجام دهد مگر اینکه بیمار از متخصصین دیگر مانند ارتوپد ارجاع شده باشد.
در اغلب موارد نوار عصب عضله قادر به تعیین محل ضایعه و نوع آسیب وپیش آگهی و سیر بیماری خواهد بود
نوار عصب عضله برای تشخیص چه دسته از بیماریها کاربرد دارد؟
سیستم عصبی انسان به دو دسته سیستم عصبی مرکزی و محیطی تقسیم می شود. در این تقسیم بندی سیستم عصبی مرکزی شامل مغز ، ساقه مغز و نخاع میباشد . سیستم اعصاب محیطی از سلولهایی در شاخ قدامی نخاع ( یا ساده تر بگوییم از اعصابیکه از نخاع خارج می شوند) شروع و تمام ریشه های عصبی نخاع، شبکه های عصبی، اعصاب محیطی که به اندامها و بدن می روند ونیز خود عضلات را شامل می شوند.
بررسی اعصاب مرکزی توسط تستهای تصویر نگاری (ام آر آی و سی تی اسکن) ونیز نوار مغزی امکانپذیر است وبررسی سیستم اعصاب محیطی عمدتا توسط تستهای هدایت عصبی (نوار عصب) و بررسی فعالیت عضلانی ( نوار عضله) میسر است.
ناگفته نماند که در بعضی موارد نیاز به بررسی هر دو جزء سیستم اعصاب یعنی مرکزی ومحیطی باهم داریم بعنوان مثال بیماریکه از دردهای گردن یا کمر با انتشار به اندامهای فوقانی وتحتانی رنج میبرد بایستی هم ام آر آی از ستون فقرات گردن یا کمر انجام دهیم هم نوار عصب عضله از اندامها.
اما اختلالاتی وجود دارد که صرفا با نوار عصب عضله تشخیص و پیگیری میشود مانند تروما و آسیبهای اندامها که در آن عصب صدمه می بیند ، ضایعات فشاری روی عصب مانند سندرم تونل کارپ، فلجهای اعصاب محیطی، ضایعات اعصاب محیطی ناشی از اختلالات متابولیک و سموم مانند پلی نروپاتی دیابنیک یا نروپاتیهای ناشی از سموم شیمیایی و….
در موارد ذیل انجام نوار عصب عضله ضروری بنظر میرسد:
- بیماریکه از احساس گزگز یا کرختی دستها و پاها شاکی است
- مواردیکه درد و اختلالات حسی در مسیرهای خاصی به درون انگشتان و یا انداها انتشار می یابد
- دردهای رادیکولر( ارجاعی) از گردن و کمر بداخل اندامهای فوقانی وتحتانی
- احساس ضعف و کاهش قدرت عضلانی در یک دست یا پا یا حتی فلجهای موضعی که منجر به افتادگی مچ دستها و پاها شده باشد
- بیماران دیابتی که از اختلالات حسی در اندامها شاکی هستند
- بیمارانیکه مبتلا به آرتروز ویا دیسکهای ستون فقرات هستند
- کارگرانیکه با سموم شیمیایی یا فلزات سنگین مانند سرب و.. در تماس هستند و یا قبلا بوده اند و در حال حاضر از اختلالات حسی شاکی هستند
- فلج عصب صورت ( فلج بلز)
- دردهای غیر قابل توجیه در اندامهای فوقانی وتحتانی