
کمر درد
کمر دردها شایع ترین علت ناتوانی در افراد کمتر از ۴۵ سال و دومین علت مراجعه به پزشک هستند. کمر درد علل متنوعی دارد و نبایستی بصورت علامتی و صرفا در جهت تسکین درد بیمار باشیم، حتما بایستی دنبال علت کمر درد بگردیم و علل جدی و خطرناک که نیاز به مداخله فوری پزشکی دارند را رد کنیم. البته اغلب کمر دردها (۸۰_۷۰%) خوش خیم هستند و طی چند هفته ( ۶ هفته ) بهبودی کامل پیدا می کنند.
ستون فقرات در انسان از ۳۳ مهره تشکیل شده که از گردن تا ابتدای استخوان خاجی امتداد دارد. بین هر دو مهره یک دیسک قراردارد که هر دیسک سک حلقه غضروفی محکم در اطراف و یک هسته ژلاتینی در وسط دارد. مهره ها و دیسک های بین مهره ای و ساختمانها و بافت های نرم اطراف آنها نخاع و ریشه های عصبی که از نخاع خارج میشوند را در بر گرفته و از آنها محافظت می کنند. ریشه های عصبی که به اندام ها و سایر قسمت های بدن می روند بعداز خروج از نخاع از فضایی در بین مهره ها بنام سوراخ های بین مهره ای خارج میشوند و هرگاه به علت صدمه به مهره ها و یا بیرون زدگی دیسک بین مهره ای فشاری روی این ریشه های عصبی ایجاد شود دردهای شدید و تیرکشنده نظیر آنچه در سیاتالژی یا در اصطلاح عموم دردهای سیاتیک می نامیم، اتفاق میفتد.
اگر این اتفاق در ستون فقرات گردنی بیفتد، شاهد دردهایی خواهیم بود که در ناحیه گردن، شانه ها و اندام های فوقانی انتشار دارد و اگر در ستون فقرات کمری و خاجی بروز کند در کمر و اندام های تحتانی بروز پیدا میکند.
از علل کمر دردها به ۲ دسته کلی میتوان اشاره کرد: دسته اول ناهنجاری های مادرزادی ستون فقرات است که به علت نقص استخوانی در قسمت بین مفصلی ( اسپوندیلولیز ) است و شایع ترین علت کمر درد مداوم در سن نوجوانی است و یا به علت جابجایی مهره روی مهره دیگر ( اسپوندیلولیستزیس ) می باشد. دسته دوم علل اکتسابی و در راس آنها تروماها هستند > شکستگی مهره / پیچ خوردگی یا کشیدگی ساختمان های مختلف کمری/ بیرون زدگی دیسک